Verharen of haaruitval

gesteld worden dat het normale verharen nooit zal leiden tot kaalheid en haaruitval als gevolg van een aandoening wel.  

Het normale proces van verharen

Normaal gesproken hebben honden twee ruiperioden. In het voorjaar wordt de wintervacht vervangen door de zomervacht. In het najaar maakt de zomervacht plaats voor het dikker wintervacht. Bij dieren die het hele jaar door buiten zijn, zien we dat ook nog vaak heel duidelijk; de gehele vacht laat in een paar weken los en wordt vervangen door een nieuwe.

Waarom verharen honden het hele jaar door?

Door het binnenhouden van onze huisdieren is dat natuurlijke proces onder invloed van de temperaturen verstoord geraakt, doordat de binnentemperatuur veel gelijkmatiger is. Daardoor ruien onze huisdieren eigenlijk het hele jaar door. Meestal zien we nog wel dat het verharen  twee perioden in het jaar wat erger is dan in de rest van het jaar. 

Is er wat te doen aan het verharen bij de hond?

Ja en nee. Ja, door kwalitatief goede voeding te geven wordt de kwaliteit van de vacht beter en zal ook de natuurlijke rui beter verlopen. Nee, omdat het verharen een normaal proces is bij dieren wat we niet kunnen stoppen. Er zijn vele producten op de markt die claimen het verharen tegen te gaan, eigenlijk allen zonder al te veel resultaat.

Er zijn een aantal voedingssupplementen beschikbaar die de kwaliteit van de huid en vacht ondersteunen. Deze zijn veelal gebaseerd op omega-3 en -6 vetzuren. Wanneer voedingssupplementen werken bij uw hond, dan zou u zich ook kunnen afvragen of de voeding dan wel van voldoende kwaliteit is.

Is er wat te doen aan de vele hondenharen in huis?  

Ja, en daar is maar één goed advies voor: goede vachtverzorging in de vorm van borstelen. Door regelmatig borstelen met een geschikte borstel verwijdert u eenvoudigweg de losse haren voordat deze in huis terecht komen.

 

Onbepaald